3 lutego 2017 Udostępnij

Co dziś na obiad? 5 prostych i smacznych przepisów na posiłek do pracy

Podczas ośmiogodzinnej "dniówki" musimy uzupełniać energetyczne braki. Potrzebujemy w tym celu wartościowego zdrowego obiadu do pracy oraz innych przekąsek. Przygotowując jedzenie do pracy pamiętajmy, że musi to być pełnowartościowy posiłek. Jest to niezwykle ważne dla naszego zdrowia i wydajności naszej pracy. Odpowiednio zbilansowany obiad pomoże nam zachować pełnię energii w ciągu dnia i spokojnie wrócić do domu, bez męczącego uczucia głodu. Pamiętaj, że według przepisów BHP każdemu pracownikowi przysługuje 15 minut przerwy. Warto wykorzystać ten moment na ciepły posiłek. Przygotuj go wcześniej w domu, aby zaoszczędzić pieniądze i zadbać o swoje zdrowie.

 

Jedzenie do pracy - zamawiać czy zrobić samemu?

 

Oczywiście, gdy nie mamy czasu na gotowanie, możemy zamówić coś smacznego z dostawą do biura. Jednak często jest to o wiele droższe niż samodzielne przygotowanie posiłków. Decydując się na gotowanie w domu na pewno sporo zaoszczędzimy. Ponadto przygotujemy jedzenie, które na pewno nam smakuje. Nie musimy się martwić o nieprzyjemne kulinarne niespodzianki i bez większych przeszkód dopasujemy swój jadłospis do stosowanej przez nas diety. Problemem pozostaje jednak często brak pomysłu. Co możemy ugotować, żeby przez cały dzień być sytym? Przedstawiamy zestawienie 5. prostych przepisów, które z łatwością przygotujesz i które pomogą Ci przetrwać osiem godzin w biurze.

 

jedzenie do pracy
 

Poniedziałek – smakowita tortilla w stylu meksykańskim

Kuchnia meksykańska to propozycja dla osób, które lubią zdecydowane, ostre smaki. Tortilla to tradycyjny wyrób kuchni meksykańskiej - placek z mąki pszennej, w który zawijane są różnorodne smakołyki, w zależności od Twoich upodobań smakowych. Nasza propozycja to połączenie mięsa wołowego z typowymi dla kuchni meksykańskiej warzywami: kukurydzą, fasolą oraz czerwoną papryką. Co odważniejsi mogą dodać do środka tortilli odrobinę papryki jalapeño lub papryczki chilli. Moc smakowych wrażeń gwarantowana!

Przygotuj:

 

  • 150 gram mielonego mięsa wołowego

  • połowę puszki krojonych pomidorów

  • mieszankę warzyw meksykańskich w puszcze (jeżeli nie znajdziesz takiej w swoim sklepie, zaopatrz się w puszkę kukurydzy i fasoli, a także czerwoną paprykę)

  • sól, pieprz, mieloną ostrą paprykę

  • opcjonalnie: odrobinę startego żółtego sera

  • w wersji dla odważnych: papryczkę jalapeño lub papryczkę chilli

 

Możesz kupić gotowe placki typu tortilla lub też przygotować je sam/a.

Do przygotowania kilku sztuk potrzebne Ci będą:

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki ciepłej wody

  • odrobina soli

  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

Przygotowanie placków:

Wymieszaj ze sobą mąkę, wodę, łyżkę oraz oliwę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, ale nie może przyklejać się do rąk. Jeśli jest za miękkie, dodaj trochę mąki. Jeśli składniki nie łączą się, dolej odrobinę wody i znowu wymieszaj ciasto. Wyrabiaj je przez chwilę, aż będzie gładkie i sprężyste. Podziel je na niewielkie części i rozwałkuj na okrągłe placki wielkości Twojej patelni. Połóż placek na suchej, rozgrzanej patelni i smaż przez kilka chwil. Po paru sekundach tortilla zacznie zmieniać kolor na biały, wtedy obróć ją na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Połóż kolejny placek i powtórz procedurę.

Przygotowanie farszu:

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i podsmaż na niej mielone mięso. Przypraw je solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Gdy mięso się usmaży, zalej je pomidorami z puszki i smaż, aż sos odparuje i stanie się gęsty. Do przygotowanego mięsa wsyp wybrane przez Ciebie warzywa w dowolnych proporcjach i całość wymieszaj. Ułóż na stole placek i posyp go startym serem. Następnie ułóż na środku trochę farszu i zawiń placek w kopertę lub rulon. Procedurę powtarzaj z pozostałymi plackami. Danie jest już gotowe! Smacznego!

 

obiad do pracy

 

Wtorek – warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami

Warstwowe sałatki to nie tylko smaczne i pożywne danie, ale także piękny karnawał barw i smaków. Nasza wersja sałatki wykorzystuje warzywa o różnych kolorach, tak aby danie było również ucztą dla naszych oczu, a jednocześnie źródłem różnorodnych witamin i potrzebnych nam związków chemicznych. Namawiamy jednak do eksperymentowania z tą elastyczną formą. Wykorzystaj swoje ulubione warzywa i ciesz się wyśmienitym posiłkiem w ciągu dnia!

 

Przygotuj:

  • połowę piersi z kurczaka

  • dużego pomidora

  • puszkę kukurydzy

  • niedużą paprykę w dowolnym kolorze

  • kilka liści ulubionej sałaty (najlepsza będzie sałata rzymska lub kapusta pekińska)

  • torebkę brązowego ryżu

  • keczup i majonez

  • oliwa z oliwek lub olej roślinny

  • sól i ulubione przyprawy

Przygotowanie sałatki:

Do osolonej, gotującej się wody włóż torebkę ryżu. Gotuj według instrukcji podanej na opakowaniu (zależnie od gatunku ryżu 15 – 20 minut). Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, polej odrobiną oliwy lub oleju, posyp solą i ulubionymi przyprawami (np. curry, ostra papryka lub zioła prowansalskie) i wymieszaj tak, aby wszystkie kawałki były równomiernie pokryte przyprawami. Pozostaw na kilka minut, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni lub upiecz. Przygotuj pojemnik, w którym zabierzesz ze sobą sałatkę. To może być plastikowe pudełko lub zwykły słoik. Pokrój pomidora i paprykę. Odsącz kukurydzę. Wypełnij słoik kolejnymi warstwami składników i szczelnie zamknij pojemnik. Gotowe! Czyż Twój obiad nie wygląda pięknie?

 

zdrowy obiad do pracy

 

Środa - wegetariańskie kotleciki z kaszy kuskus w sosie pomidorowym

Podstawą tego przepisu jest kasza kuskus, produkt łączący cechy makaronu i kaszy. To tradycyjny produkt kuchni krajów Maghrebu, czyli Maroka, Tunezji i Algierii. Kasza kuskus ma wiele zalet. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a kasza jest lekkostrawna i bogata w błonnik oraz białko. Marchewka to źródło beta-karotenu, który zapewni dobrą kondycję Twojego wzroku, a pomidory zmniejszają ryzyko zawału. Przepis ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i z pewnością poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik.

Przygotuj:
 

  • 100 g kaszy kuskus (1/3 opakowania)

  • gorący bulion warzywny lub zagotowaną wodę

  • 1 marchewkę

  • żółty ser (według upodobań)

  • ulubione przyprawy

  • oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia

Sos pomidorowy zrobisz z:

  • 1 puszki krojonych pomidorów

  • niedużej cebuli

  • ząbka czosnku

  • bazylii, oregano, soli oraz pieprzu

Przygotowanie kotlecików:

Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej gorącym bulionem lub wodą, tak aby tafla płynu sięgała ok. 2 cm nad kaszą. Jeżeli decydujesz się na użycie wody, dopraw kaszę solą i ulubionymi ziołami, np. tymiankiem. Odstaw kaszę na bok i poczekaj, aż nasiąknie. Przemieszaj ją od czasu do czasu, sprawdź czy jest miękka i w razie potrzeby uzupełnij poziom bulionu. Marchewkę umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zetrzyj ser. Wsyp startą marchewkę do wciąż ciepłej kaszy. Wymieszaj. Następnie wsyp żółty ser. Mieszaj całość tak, aby ser równomiernie się rozprowadził. Kiedy nieco się roztopi i połączy wszystkie składniki w całość, będziesz mógł formować niewielkie kotleciki. Smaż kotleciki na średnim ogniu, na złoty kolor.

Przygotowanie sosu:

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. W małym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i wsyp pokrojone warzywa. Podsmaż je przez chwilę, uważając na to, aby ich nie spalić. Dodaj puszkę pomidorów, przypraw całość solą, pieprzem i ziołami i mieszaj do momentu, aż woda odparuje. Polej usmażone kotlety wyśmienitym sosem i zapakuj całość do szczelnego lunchboxu. Twój obiad jest już gotowy!

 

pomysł na obiad do pracy

 

Czwartek – makaron carbonarra prosto z Italii

Któż nie lubi włoskiej kuchni! Makarony w różnym kształcie i rozmiarze, sycące, aromatyczne sosy i powalające zapachy to cechy charakterystyczne południowej kuchni. Niech zagości ona w Twoim lunchboksie! Styl carbonarra jest aromatycznym połączeniem makaronu, boczku i sera z nutką czosnku i natki pietruszki. Całość wiąże jajko, które sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące i ma więcej wartości odżywczych. Wypróbuj poniższy przepis, a na pewno się nie zawiedziesz!

Przygotuj:

  • 100 g makaronu (oryginalnie powinno to być spaghetti, jednak do pracy polecamy nieco krótsze kształty, takie jak penne czy farfalle)

  • 1 jajko

  • 50 g boczku

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • 20 g żółtego sera (polecamy parmezan, ale inne gatunki, np. gouda, sprawdzą się równie dobrze

  • sól i pieprz

Przygotowanie makaronu:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie w sposób al dente, według instrukcji podanej na opakowaniu. Jajko wbij do głębokiego talerza lub miski, dodaj sól i roztrzep je widelcem. Zetrzyj ser. Na patelni podsmaż boczek, a pod koniec smażenia dodaj do niego starty ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Smaż jeszcze parę chwil, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień i dodaj do boczku ugotowany makaron. Podsmaż przez moment i zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 2/3 startego sera i dopraw całość solą i pieprzem. Polej makaron roztrzepanym jajkiem i dokładnie wymieszaj. Jajko nie powinno całkowicie się ściąć, ale utworzyć z pozostałymi składnikami sos o kremowej konsystencji. Posyp danie resztą startego sera. W czwartek na pewno nie będziesz głodny!

pomysł na obiad z tuńczykiem

 

Piątek - tuńczyk z ryżem i ze śmietaną

Przygotowanie tego prostego dania zajmie Ci tylko kilka chwil i nie wymaga od Ciebie żadnego wysiłku. Wszystkie potrzebne Ci składniki znajdziesz w tytule tego przepisu. Jego główne składniki to ryż i tuńczyk. Ryż jest dobrym źródłem wielu witamin, magnezu, fosforu i żelaza. Jest niezwykle sycący, a przy tym lekkostrawny. Tuńczyk to ryba niskokaloryczna, o wysokiej wartości odżywczej, będąca źródłem niezbędnego człowiekowi białka. Kilka składników w ciągu kilku minut zamienisz w smaczne i sycące danie, które pozwoli Ci przetrwać cały dzień w pracy.

Przygotuj:

  • 1 torebkę białego ryżu

  • 1 puszkę rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie

  • śmietanę o zawartości tłuszczu 12% (lub w wersji dietetycznej jogurt naturalny)

  • pieprz i sól

Przygotowanie tuńczyka z ryżem:

Do osolonej, gotującej się wody włóż torebkę ryżu. Gotuj według instrukcji podanej na opakowaniu (zależnie od gatunku ryżu 12 – 20 minut). Otwórz puszczę tuńczyka i odsącz go z wody. Ugotowany ryż przesyp do garnka lub miski. Dodaj tuńczyka i wymieszaj. Następnie dodaj nieco śmietany i pieprzu, wymieszaj po raz kolejny. Dodawaj śmietanę według uznania tak, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Przypraw wedle własnych upodobań. To wszystko! Przełóż danie do pudełka i ciesz się jego smakiem podczas przerwy w biurze.

 

samodzielne gotowanie

 

Baw się w kuchni, jedz smacznie i zdrowo

Jak widzisz, samodzielne przygotowywanie posiłków do pracy jest banalnie proste, a ponadto bardzo przyjemne! Nie musisz być światowej klasy kucharzem, aby w biurze jeść smacznie i zdrowo. Nie musisz mieć też wielkich zasobów. Wystarczy, że zaopatrzysz się w pudełko do przechowywania żywności (najlepiej ze szczelnym zamknięciem) lub słoik, w którym przyniesiesz jedzenie do biura. Gotowanie to dobra zabawa, więc eksperymentuj! Wypróbuj powyższe przepisy, szukaj inspiracji wśród wszystkich kuchni świata i stwórz swój własny idealny zestaw na cały tydzień.  

 

Redakcja wyposaz-biuro.pl