20 stycznia 2017 Udostępnij

Owocowa? Biała, zielona, a może czarna. Wpływ herbaty na nasze zdrowie

Herbata to przyrządzany z liści i pąków pewnych roślin (z rodzaju kamelia) napar, będący niezwykle popularnym napojem na całym świecie. Nazwa polska, określająca tego typu napar wzięła się po prostu od słów „herba” i „thea”, gdzie pierwsze słowo oznacza po prostu „ziele”, zaś drugie odpowiada nazwie nadanej jej przez samych Chińczyków (wszystkie rośliny z rodzaju kamelia są traktowane jako różne odmiany herbaty chińskiej). Współcześnie pod nazwą „herbata” kryją się jednak także napary przygotowywane z przeróżnych innych ziół czy suszu owocowego. Bez względu na to, jaka herbata najbardziej nam smakuje, warto ją pić, bowiem każda jej odmiana jest niezmiernie zdrowa! Każda może wpływać na funkcjonowanie innych narządów, dlatego też warto wiedzieć o leczniczych właściwościach różnych odmian herbat nieco więcej – w czym pomoże niniejszy artykuł.

Najpopularniejsze rodzaje herbat

Istnieje wiele rodzajów herbat – w dodatku wciąż tworzone są jakieś nowe ich odmiany. Główny podział dzieli jednak herbaty na: czarną, zieloną, czerwoną, białą, ziołową oraz owocową. Do tego dochodzą jeszcze mniej popularne, ale również chętnie kupowane herbaty z kory i krzewów, jak Rooibos oraz herbata Oolong, która uznawana jest za napar pośredni między odmianą czarną a zieloną, w Chinach zwaną niebieską lub szmaragdową. 
Czym te herbaty różnią się między sobą? Czarna jest najbardziej rozpowszechniona, poddawana procesowi pełnej fermentacji, co sprawia, że ma ona mocniejszy smak, aromat oraz bardziej wyrazisty kolor niż jej siostry. Herbata zielona wykonywana jest z tej samej rośliny, co wersja czarna, jednak różnica polega na tym, że nie zostaje ona poddana procesowi fermentacji, bądź też podlega mu przez bardzo krótki czas. W związku z tym posiada bardzo specyficzny, delikatny aromat i smak, a także kolor, od którego wzięła się jej nazwa – słomkowy lub częściej jasnozielony. Herbata czerwona po procesie fermentacji, czyli utleniania, poddawana jest jeszcze kolejnemu procesowi fermentacji właściwej, co nadaje jej dużo ciemniejszy kolor i mocniejszy aromat, niż w czarnej wersji. Smak tej herbaty także jest bardzo charakterystyczny, określany przez wiele osób jako ziemisty – ale pyszny. Herbata biała jest przyrządzana z roślin, których nie poddaje się procesowi fermentacji – to zwykle pąki liści, albo młode liście. To herbata niezwykle delikatna, tak w wyglądzie, jak i w smaku oraz aromacie. Jeśli chodzi o herbaty ziołowe, jak sama nazwa wskazuje są wykonywane z ziół, a spożywa się je przede wszystkim z uwagi na ich zdrowotny charakter. Chyba najpopularniejszy z takich herbat jest napar miętowy, choć tworzone są naprawdę różnorodne mieszanki. Ostatni, najpopularniejszy rodzaj, to herbaty owocowe, przygotowywane z owocowego suszu, do którego czasem dodaje się susz kwiatowy. To napary niezwykle aromatyczne, barwne i smaczne, choć - jak trzeba wiedzieć – nie zawierają zwykle ani grama liści prawdziwej herbaty, więc ich nazwa jest umowna.

zdrowa herbata

Najzdrowsze rodzaje herbaty

Wszystkie, wymienione wcześniej rodzaje herbaty w jakiś sposób wpływają na zdrowie człowieka – dlatego najlepiej spożywać je wymiennie, tym samym pozwalając, by każda w pozytywny sposób oddziaływała na nasze ciało. Czarną herbatę uznaje się za mniej zdrowotną niż inne jej typy, jednak niesłusznie – być może posiada ona mniej cennych antyoksydantów, ale za to jest skarbnicą równie cennych związków: teaflawiny i tearubiginy. Ponadto działa bakteriobójczo, rozgrzewająco, wpływa pozytywnie na układ krwionośny oaz pomaga się skupić. Herbata zielona jest bogata w liczne minerały i mikroelementy, a także obfituje w wiele witamin. Także działa bakteriobójczo, potrafi łagodzić stany zapalne, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy oraz łagodzi na przykład zatrucie alkoholowe. Wspiera nas w walce o zdrowe oczy, przy regularnym stosowaniu zapobiega chorobie Alzheimera, obniża poziom cholesterolu, doskonale relaksuje, uspokaja, a przy tym dzięki antyoksydantom opóźnia procesy starzenia komórek i wykazuje działanie antynowotworowe. 

Herbata czerwona jest najbardziej znana ze swoich właściwości odchudzających! Obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia wątrobę i cały układ pokarmowy, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii i niszczy komórki tłuszczowe. By jednak miała takie działanie, konieczne jest spożywanie kilku jej filiżanek dziennie. A herbata biała? Przede wszystkim jest źródłem polifenoli, które niszczą wolne rodniki, zapobiegając tak szybkiemu starzeniu, jak i namnażaniu negatywnych zmian w komórkach, będącymi na przykład zmianami nowotworowymi. Spośród wszystkich rodzajów herbat, właśnie ona jest pod tym względem najzdrowsza.

Herbata w torebkach – wygoda w biurze

Obecnie wszystkie rodzaje herbat można kupować pod dwiema postaciami – liściastą oraz w torebkach. W tym pierwszym przypadku sami decydujemy, ile suszu chcemy użyć – zawsze możemy modyfikować ilość, gdy zamiast filiżanki pragniemy zrobić sobie cały, duży kubek naparu. Herbata w torebkach posiada już jednak odmierzone porcje, które wyraźnie skracają czas przygotowywania napoju, a poza tym przechowywanie jest też o niebo prostsze.
Każdy wie, że w przypadku wersji liściastej zawsze coś może się rozsypać, trzeba to sprzątać, obmywać zaparzacz, a i aromat może umknąć przez niedomkniętą folię. Herbata w torebkach jest więc wygodniejsza, a dodatkowo ostatnio często każda torebka pakowana jest oddzielnie, co sprawia, że możemy przynosić do biura codziennie inną, jeśli tylko mamy ochotę. To dobry pomysł, jeśli nawet kubki ustawiamy na własnym biurku i nie ma oddzielnego miejsca na przechowywanie takich produktów. W takich miejscach jak biura, gdzie pracuje dużo osób i nie wszyscy są uważni, herbata w torebkach stanowi świetne rozwiązanie. Bez problemu będzie można w odpowiednim momencie przyszykować sobie wybrany napój.

herbata owocowa


Odpręż się! Relaksująca moc herbaty w trakcie pracy

Herbaty mogą pobudzać i relaksować, pomagają się skupić, albo odstresować po ciężkim poranku. Dlatego też stanowią świetną alternatywę dla kawy i powinny być nieodłączną częścią każdej przerwy w pracy, czy też dodatkiem do drugiego śniadania. Herbata jest idealnym napojem na każdą porę roku – można przecież pić ją na ciepło, albo poczekać aż ostygnie i dodać do niej lód w lecie. 
Najlepiej zrelaksuje nas i uspokoi herbata zielona. Czerwona wzmocni odporność w okresach jesiennego deszczu czy zimowych mrozów. Czarna pomoże się skupić – podobnie jak biała. Ona idealnie nadaje się dla wszystkich, którzy pracują umysłowo w trakcie upałów. Pobudza, redukuje napięcie, a przy tym jest dużo zdrowsza!

Redakcja wyposaz-biuro.pl